Nastrojowa kafejka w najstarszej bytomskiej kamienicy
25 Lutego 2025W najstarszym, bo pochodzącym z XVIII wieku budynku mieszkalnym przy ul. Webera 2, latem ubiegłego roku otworzyła się Kofeina Mood, kameralna kawiarnia serwująca dobrą małą czarną, fantazyjne śniadania, desery i cydr rzemieślniczy.
Kofeinę Mood prowadzi Ewa Faszczewska, bytomianka związana z branżą gastronomiczną, która zapragnęła otworzyć swój własny kawiarniany biznes.
– Na pomysł otwarcia kawiarni wpadłam krótko po swoich 30. urodzinach. Pomyślałam wtedy – czas na coś nowego, coś swojego. W tej decyzji dużo było spontaniczności, ale też od początku wiedziałam, że moja oferta nie będzie się ograniczać tylko do kawy i herbaty – mówi Ewa Faszczewska, właścicielka kawiarni Kofeina Mood.
W poszukiwaniu idealnego miejsca pani Ewa przeszła Bytom wzdłuż i wszerz. Wybór padł na urokliwy dwukondygnacyjny staromiejski dom na rogu ul. Webera i Jainty.
– Nie wahałam się długo – lokalizacja jest bardzo korzystna, bo w samym centrum, blisko Rynku i dużego centrum handlowego – opowiada pani Ewa.
Uwagę zwracają kolorowe grafiki zaprojektowane specjalnie dla bytomskiej kawiarni i własnoręczne wymalowane przez właścicielkę.
Włoska kawa i deser
Kofeina Mood to kolejna kawiarnia serwująca kawę specialty. Jest to kawa marki 7 Gr., włoska palarnia z tradycjami. Cup score każdej z kawy został oceniony powyżej 85 punktów. Są to: Ethiopia Sidamo, Brazil Santos oraz Colombia Supremo. – Używamy jej do alternatywnej metody zaparzania - przelew. Do tradycyjnego espresso używamy 100% arabica. Jest to blend ziaren z Kolumbi, Etiopi i Brazylii. To także jest kawa speciality o można ją również u nas kupić stacjonarnie – tłumaczy Ewa Faszczewska.
Śniadania przez cały dzień
Oferta lunchowo – śniadaniowa Kofeiny Mood jest bardzo różnorodna. W menu lokalu znajdziemy bajgle, grzanki, tosty francuskie czy pankejki, również w wersji na wegetarian i wegan. Zjemy tu też bowle i wypijemy tradycyjną, a nawet niebieską matche. – Jednym z naszych haseł jest „Śniadanie przez cały dzień”, więc jeśli przyjdzie wam wieczorem ochota na omlet, to zapraszamy – uśmiecha się pani Ewa.
Pierwsza cydrownia w Bytomiu
W Kofeinie Mood napijemy się też cydru jakościowego produkowanego przez jedną z małopolskich winiarni. – Nasz cydr jest wytwarzany ze starych polskich odmian jabłek według tradycyjnej metody. W przyszłości chciałabym rozszerzyć menu o kartę win, lecz póki co zapraszamy na cydr – zachęca Ewa Faszczewska.
Pani Ewa zatrudnia jedną pracowniczkę, która zajmuje się wypiekiem deserów. – Olena przyjechała z Ukrainy, kiedy wybuchła wojna. Pracowałyśmy razem w poprzedniej firmie i wiedziałam, że jest świetna w tym co robi. Teraz mogą się o tym przekonać wszyscy miłośnicy słodkości, którzy odwiedzą naszą kawiarnię – mówi pani Ewa.
W sobotę, 1 marca, w Kofeina Mood zaplanowana została impreza promująca kawiarnię. Nie zabraknie stacji cydru, przekąsek na słodko i na słono. O szczegółach wydarzenia kawiarna będzie informować na swoim funpage’u https://www.facebook.com/kofeinaimood.
Podobne wiadomości:
- Czarno to widzę – napijmy się kawy 2025-04-18
- Na kawę do Bytomia Zdroju 2025-01-02