Foodtruck z Bytomia w finale konkursu
13 Września 2021Entuzjastom jedzenia „na mieście” nie trzeba ich przedstawiać. Tym bardziej, że niewiele jest foodtracków serwujących strusie mięso. Centralne Biuro Smaku Food Truck z Bytomia został doceniony przez smakoszy i znalazł się w polskim finale European Street Food Awards Polska 2021.
Spośród 33 nominowanych restauracji na kółkach, to właśnie ta prowadzona przez szefa kuchni Jarosława Śliwkę znalazła się w finałowej piątce najlepszych polskich foodtrucków. Centralne Biuro Smaku Foodtruck działa dopiero od czerwca, ale już zdążyło skraść podniebienia takimi rarytasami jak sajgonki z mięsa strusiego czy zupą kimchi pork.
- Nasz foodtruck jest rezultatem lockdownu i zamknięcia gastronomii. Tworzymy go: wspólnie z head chef’em Marcinem Sklorzem - mówi Jarosław Śliwka, kucharz CBS.
Przypomnijmy, że kucharz z Bytomia walczył swego czasu w jednym z najbardziej popularnych kulinarnych show w Polsce "Top Chef", gdzie promował nowoczesną kuchnię śląską. - Już po raz drugi z rzędu zakwalifikowaliśmy się do konkursu, więc do Kielc, gdzie odbędzie się finał jedziemy motywowani i pozytywnie nastawieni. Zwycięzca zostanie wyłoniony już w ten weekend, 18 i 19 września - mówi Jarosław Śliwka.
Ponieważ ze względu na epidemię nie odbędzie się finał europejski, zwycięzca polskiej edycji otrzyma „zieloną kartę”, dzięki której w przyszłym roku automatycznie wejdzie do finału, by porywalizować o miano najlepszego foodtrucka pod słońcem.
Zmagania bytomskich kucharzy można śledzić na: FB C.B.S - Centralne Biuro Smaku Foodtruck i FB Street Food Polska.