• język migowy
  • BIP
Strona główna/Aktualności/W Rozbarku święcili pokarmy w tradycyjnych strojach

W Rozbarku święcili pokarmy w tradycyjnych strojach

19 Kwietnia 2025

Dziś, w Wielką Sobotę, tradycyjne święcenie pokarmów odbywa się w wielu kościołach w całej Polsce. W rozbarskim kościele pw. św. Jacka od przeszło dekady ceremonia ta odbywa się w niezwykłych okolicznościach, bowiem mieszkańcy przychodzą z koszyczkami ubrani w tradycyjne stroje rozbarskie. Podobnie jak w poprzednich latach kościół św. Jacka wypełnił się dzisiaj, 19 kwietnia wiernymi, którzy święcili swoje potrawy w ludowych strojach.

W Rozbarku święcili pokarmy w tradycyjnych strojach

Tradycja święcenia pokarmów w parafii pw. św. Jacka w Bytomiu - Rozbarku odbywa się już od wielu lat. Pierwszy raz miała miejsce w 2012 roku, a jej pomysłodawcą był Piotr Mankiewicz, rozbarczanin, założyciel Muzeum Chleba w Radzionkowie. To dzięki jego aktywności i zaangażowaniu udało się odtworzyć dawną tradycję noszenia stroju rozbarskiego, zwanego też bytomskim, czyli jednego z najpopularniejszych strojów ludowych Górnego Śląska.

Wielkanocna tradycja

Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane zostało od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku, a zwyczaj ten był w naszym kraju był powszechnie znany od wieków.

Ciekawostką jest, że w zachodnich regionach współczesnej Polski, które znalazły się w jej granicach po II wojnie światowej, święcenie potraw było jednak prawie nieznane. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi mieszkańcy w Wielką Sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego. Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski.

Podobne wiadomości:

do góry