Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przedłuża program “Dobry posiłek w szpitalu”
5 Lipca 2024Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do programu “Dobry posiłek w szpitalu” już z początkiem listopada ubiegłego roku. Placówka przedłużyła uczestnictwo w programie do 31 grudnia 2024 roku.
“Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Pilotaż miał zakończyć się w czerwcu, ale resort zdrowia zaproponował jego przedłużenie do końca bieżącego roku. Bytomska “Jedynka” skorzystała z tej możliwości.
Dobry posiłek na co dzień
Program "Dobry posiłek w szpitalu" zakłada, że dzienna stawka żywieniowa na pacjenta jest finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł. Szpital Specjalistyczny nr 1, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na swojej stronie internetowej codzienne jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch przykładowych posiłków spośród stosowanych diet. Jadłospisy zawierają informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej i odżywczej diet, sposobie obróbki, a także alergenach. Pacjenci w ramach programu otrzymują dodatkową wieczorną kolację o godz. 20.00 przez cały tydzień. Hospitalizowani mogą również liczyć na indywidualne porady dietetyczne.
– Jeśli lekarz prowadzący zaleci konsultację dietetyczną, nasi dietetycy udają się na oddział do pacjenta i szczegółowo omawiają niezbędne zmiany do wprowadzenia w diecie. Kluczowe dla nas jest to, żeby pacjenci kontynuowali stosowanie się do tych zaleceń również po opuszczeniu szpitala – podkreśla lek. Janusz Milejski, zastępca dyrektora ds. lecznictwa.
Zdrowie pacjentów “Jedynki"
Otyłość, cukrzyca, nietolerancje pokarmowe i miażdżyca to najczęstsze problemy pacjentów konsultowanych przez dietetyków w bytomskiej “Jedynce”.
– Kładziemy nacisk na różnorodne posiłki i staramy się ograniczać mięso, zastępując je warzywami i alternatywnymi źródłami białka. Czerwone mięso zawiera dużo cholesterolu i tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do zawałów serca, udarów mózgu czy nowotworów jelita. Dlatego unikamy go w jadłospisach – podkreśla Aleksandra Pluta, dietetyczka ze Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu i dodaje, że jednym z powtarzających się złych nawyków jest podjadanie niezdrowych przekąsek między posiłkami.
– Cieszymy się, że możemy uczestniczyć w programie "Dobry posiłek w szpitalu" i przedłużyć nasze działania do końca roku. Zapewniając naszym pacjentom zdrowe i zbilansowane posiłki, wspieramy ich powrót do zdrowia i promujemy zdrowy styl życia. To dla nas priorytet – mówi Janusz Milejski.
Podobne wiadomości:
- Nowe inwestycje w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu: Różowa Hematologia i rozbudowa Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego 2025-04-23
- Wiedza, która ratuje zdrowie – farmaceutka ze Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu autorką publikacji o antybiotykoterapii 2025-04-10
- Honory dla byłego prezesa Związku Szpitali Powiatowych Województwa Śląskiego 2025-01-31
- Nowy sprzęt na Oddziale Hematologii w bytomskiej „Jedynce” 2025-01-22
- Bytomska “Jedynka” wspiera przyszłych chirurgów 2024-12-10
- Zmiana lokalizacji Poradni Chorób Zakaźnych i Poradni Wirusowego Zapalenia Wątroby 2024-10-31
- Bezpłatna diagnostyka i leczenie boreliozy w bytomskiej „Jedynce” 2024-10-11
- Nowoczesne podejście do leczenia chorób reumatycznych – konferencja naukowa bytomskiej “Jedynki” 2024-09-25
- Nowy dyrektor ds. lecznictwa w bytomskiej “Jedynce” 2024-09-18
- Bytomska “Jedynka” na ratunek przed użądleniami os 2024-08-08