Warsztaty kulinarne dla korzystających z pomocy żywnościowej
23 Listopada 2018Kulinarnie mocni są nie tylko potrafiący dobrze gotować, ale też ci, którzy nie wyrzucają jedzenia. W poniedziałek, 26 listopada w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Bytomiu odbędą się warsztaty skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej.
Tego rodzaju warsztaty organizowane są w naszym mieście już po raz kolejny. Poniedziałkowe zajęcia poświęcone będą edukacji ekonomicznej, na których uczestnicy dowiedzą się jak tworzyć listy zakupów, by było tanio lecz bogato w składniki odżywcze. Przypomnijmy, że w ramach realizowanego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, beneficjenci spełniający kryteria dochodowe oraz te wynikające z ustawy o pomocy społecznej otrzymują paczki żywnościowe.
Są w nich takie produkty jak np. makaron, ryż, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, mleko, cukier, olej, dżem czy ser. Do maja 2019 r. zorganizowane zostaną 22 warsztaty kulinarne dla rożnych grup wiekowych z udziałem eksperta kulinarnego, kuchmistrza, dietetyka, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych.
Dla zainteresowanych przygotowano też warsztaty dietetyczne dotyczące zdrowego odżywiania oraz programy edukacyjne mające na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Warsztaty prowadzone będą w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Stefana Żeromskiego 26 od 14.00 do 15.30.
Warsztaty realizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2018 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Terminy oraz tematy kolejnych warsztatów:
03.12.2018 r. - Warsztaty Kulinarne ,,Kulinarnie Mocni”
10.12.2018 r. - Warsztaty dietetyczne cz.1 ,,Zasady Zdrowego Żywienia”
17.12.2018 r. - Warsztaty dietetyczne cz.2 ,, Nie marnuj jedzenia i wartości odżywczych”.