"Gastronomik" zaprosił do stołu
21 Marca 2019Już po raz kolejny uczniom i goszczącym w Zespole Szkół Gastronomiczno -Hotelarskich zawodowcom z branży, praca paliła się w rękach. Wszystko to w ramach kolejnej już edycji Międzynarodowych Warsztatów Gastronomicznych, które zgromadziły w bytomskiej szkole restauratorów i kucharzy z kraju i zagranicy.
Tego dnia pokazy i warsztaty poprowadzili m.in. szefowie kuchni , którzy swojej pierwsze kroki w gotowaniu stawiali właśnie w bytomskiej szkole. Wśród absolwentów, który zechciał podzielić się swoją pasją i doświadczeniem znalazł się Sebastian Humski - szef kuchni Zajazdu Hetman w Kroczycach czy Dawid Domin doradcy kulinarnego RM Gastro. Dla młodych adeptów sztuki kulinarnej była to doskonała okazja, by zapytać mistrzów, czym się je zawód kucharza.
W programie imprezy znalazły się także pokazy Jakuba Steuermarka, szef kuchni, twórcy projektu Masło i Szałwia oraz Tomasza Nowaka z Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, założyciela Kuźni Kucharzy Śląskich. Swoje umiejętności z powodzeniem prezentowali też młodzi kucharze z ZSG -H, biorąc udział nie tylko w warsztatach gastronomicznych, ale też w konkursach fotograficznych, wiedzy o szkole, czy nakrywania do stołu.
Tego dnia pokazy i warsztaty poprowadzili m.in. szefowie kuchni , którzy swojej pierwsze kroki w gotowaniu stawiali właśnie w bytomskiej szkole. Wśród absolwentów, który zechciał podzielić się swoją pasją i doświadczeniem znalazł się Sebastian Humski - szef kuchni Zajazdu Hetman w Kroczycach czy Dawid Domin doradcy kulinarnego RM Gastro. Dla młodych adeptów sztuki kulinarnej była to doskonała okazja, by zapytać mistrzów, czym się je zawód kucharza.
W programie imprezy znalazły się także pokazy Jakuba Steuermarka, szef kuchni, twórcy projektu Masło i Szałwia oraz Tomasza Nowaka z Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska, założyciela Kuźni Kucharzy Śląskich. Swoje umiejętności z powodzeniem prezentowali też młodzi kucharze z ZSG -H, biorąc udział nie tylko w warsztatach gastronomicznych, ale też w konkursach fotograficznych, wiedzy o szkole, czy nakrywania do stołu.