Foodtruck z Bytomia triumfuje w European Street Food Awards Polska 2021
20 Września 2021Entuzjastom jedzenia „na mieście” nie trzeba ich przedstawiać. Tym bardziej, że niewiele jest foodtracków serwujących strusie mięso. Centralne Biuro Smaku Food Truck z Bytomia zostało docenione przez smakoszy i nie tylko znalazło się w polskim finale European Street Food Awards Polska 2021, ale w niedzielę, 19 września wygrało konkurs, którego finał odbył się w Kielcach.
Spośród 33 nominowanych restauracji na kółkach, to właśnie ta prowadzona przez szefa kuchni Jarosława Śliwkę znalazła się w finałowej piątce najlepszych polskich foodtrucków. Centralne Biuro Smaku Foodtruck działa dopiero od czerwca, ale już zdążyło skraść podniebienia takimi rarytasami jak sajgonki z mięsa strusiego czy zupą kimchi pork.
- Nasz foodtruck jest rezultatem lockdownu i zamknięcia gastronomii. Tworzymy go: wspólnie z head chef’em Marcinem Sklorzem - mówi Jarosław Śliwka, kucharz CBS.
Przypomnijmy, że kucharz z Bytomia walczył swego czasu w jednym z najbardziej popularnych kulinarnych show w Polsce "Top Chef", gdzie promował nowoczesną kuchnię śląską. Warto dodać, że ze względu na epidemię nie odbędzie się finał europejski, zwycięzca polskiej edycji otrzymał „zieloną kartę”, dzięki której w przyszłym roku automatycznie wejdzie do finału, by porywalizować o miano najlepszego foodtrucka pod słońcem.