Kawa i Strawa w starej cechowni
28 Sierpnia 2024W dawnej cechowni KWK Rozbark przy ul. Kilara 29, która już od dekady jest sceną Teatru Rozbark, trwa jeszcze wakacyjna przerwa. Tymczasem tuż za ścianą praca wre, bo swoją restaurację rozkręca tam bytomianin Tomasz Nowacki.
Kiedy pokopalniane tereny w Rozbarku dostały drugie życie, miejsce górników zajęli artyści, sportowcy, widzowie odwiedzający teatr i rzesze młodych tancerzy oraz wspinaczy, którzy rozwijają swoje pasje w postindustrialnych obiektach.
Teraz oprócz głodu sztuki i sportowych sukcesów, będą mogli zaspokoić także ten prawdziwy, o co zadba Tomasz Nowacki – szef kuchni i właściciel Restauracji Cechownia Rozbark Kawa i Strawa i jego zespół.
Tabaka i adrenalina
Tomasz Nowacki jest absolwentem bytomskiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, ale jak sam przyznaje, wybór szkoły był raczej przypadkowy.
– Po szkole zacząłem pracę w gastronomii i dopiero wtedy zaczęło mnie to coraz bardziej kręcić. A jak już poznałem pracę w tym prawdziwym gastro, gdzie robota pali się w rękach, jest tabaka (w slangu gastronomicznym to duża liczba klientów i mnóstwo zamówień – przyp. red.) i adrenalina to wiedziałem, że to moja bajka – mówi Tomasz Nowacki, szef kuchni i właściciel Restauracji Cechownia Rozbark Kawa i Strawa.
Zanim otworzył własny biznes w rodzinnym mieście, Nowacki był szefem kuchni w Restauracji U kelnerów w Zabrzu, gotował też m.in. w Trattoria La Vecchia Scuola czy Diamentowej.
Bez napinki, w domowej atmosferze
Sala restauracyjna utrzymana w loftowym stylu, w ciemnych, stonowanych kolorach, tworzy przytulną atmosferę, na czym zależało szefowi restauracji.
– Lokal, który wydzierżawiliśmy od Teatru Rozbark nie potrzebował wielkich zmian. Remont przeszła jedynie kuchnia, którą dostosowaliśmy do swoich potrzeb. Będzie tu luźna domowa atmosfera, dobre jedzenie wykonane z najlepszych produktów, gdzie łączymy tradycyjne smaki z nowoczesnymi. Z czasem będziemy chcieli wprowadzić jakieś elementy związane z poprzemysłową twarzą miasta – mówi Tomasz Nowacki.
W restauracji zjemy tradycyjne dania, jak: rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą, udko z kaczki z lanymi kluskami i burakami zasmażanymi, ale też makaron soba z wołowiną czy stek z kalafiora. Kawa i Strawa serwuje również śniadania, zupy, przystawki i desery.
Więcej informacji o restauracji na profilu FB Kawa i Strawa https://www.facebook.com/profile.php?id=61561542466477.
Podobne wiadomości:
- Wokół edukacji i hotelarstwa 2025-04-09
- Bytomianie aktywnie włączyli się w akcję sprzątania świata 2024-09-20
- Kulinarny ogień już w ten weekend w Łagiewnikach 2024-05-29
- Uczennice z „Gastronomika” nagrodzone w konkursie 2024-04-26
- Uczniowie ZSGH na Wyspach Kanaryjskich 2024-04-09
- Bytomska restauracja w „Kuchennych Rewolucjach” Magdy Gessler. Emisja odcinka w czwartek 2023-10-11
- II Międzyszkolny Konkurs Turystyczny „Śląskie do odkrycia” 2023-04-07
- Młodzi adepci hotelarstwa spotkali się w Bytomiu 2023-04-03
- Miasto kieruje kolejną pomoc do bytomskich przedsiębiorców z branży gastronomicznej 2021-05-25
- Młodzi kucharze z nagrodą 2021-03-31