• język migowy
  • BIP
Strona główna/Czas wolny/Bytomski Serwis Informacyjny/Kawa i Strawa w starej cechowni

Kawa i Strawa w starej cechowni

28 Sierpnia 2024

W dawnej cechowni KWK Rozbark przy ul. Kilara 29, która już od dekady jest sceną Teatru Rozbark, trwa jeszcze wakacyjna przerwa. Tymczasem tuż za ścianą praca wre, bo swoją restaurację rozkręca tam bytomianin Tomasz Nowacki.

Kiedy pokopalniane tereny w Rozbarku dostały drugie życie, miejsce górników zajęli artyści, sportowcy, widzowie odwiedzający teatr i rzesze młodych tancerzy oraz wspinaczy, którzy rozwijają swoje pasje w postindustrialnych obiektach.

Tomasz Nowacki, współwłaściciel restauracji

Teraz oprócz głodu sztuki i sportowych sukcesów, będą mogli zaspokoić także ten prawdziwy, o co zadba Tomasz Nowacki – szef kuchni i właściciel Restauracji Cechownia Rozbark Kawa i Strawa i jego zespół.

Tabaka i adrenalina

Tomasz Nowacki jest absolwentem bytomskiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, ale jak sam przyznaje, wybór szkoły był raczej przypadkowy.

– Po szkole zacząłem pracę w gastronomii i dopiero wtedy zaczęło mnie to coraz bardziej kręcić. A jak już poznałem pracę w tym prawdziwym gastro, gdzie robota pali się w rękach, jest tabaka (w slangu gastronomicznym to duża liczba klientów  i mnóstwo zamówień – przyp. red.) i adrenalina to wiedziałem, że to moja bajka – mówi Tomasz Nowacki, szef kuchni i właściciel Restauracji Cechownia Rozbark Kawa i Strawa.

Zanim otworzył własny biznes w rodzinnym mieście, Nowacki był szefem kuchni w Restauracji U kelnerów w Zabrzu, gotował też m.in. w Trattoria La Vecchia Scuola czy Diamentowej.

Bez napinki, w domowej atmosferze

Sala restauracyjna utrzymana w loftowym stylu, w ciemnych, stonowanych kolorach, tworzy przytulną atmosferę, na czym zależało szefowi restauracji.

– Lokal, który wydzierżawiliśmy od Teatru Rozbark nie potrzebował wielkich zmian. Remont przeszła jedynie kuchnia, którą dostosowaliśmy do swoich potrzeb. Będzie tu luźna domowa atmosfera, dobre jedzenie wykonane z najlepszych produktów, gdzie łączymy tradycyjne smaki z nowoczesnymi. Z czasem będziemy chcieli wprowadzić jakieś elementy związane z poprzemysłową twarzą miasta – mówi Tomasz Nowacki.

W restauracji zjemy tradycyjne dania, jak: rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą, udko z kaczki z lanymi kluskami i burakami zasmażanymi, ale też makaron soba z wołowiną czy stek z kalafiora. Kawa i Strawa serwuje również śniadania, zupy, przystawki i desery.

Więcej informacji o restauracji na profilu FB Kawa i Strawa https://www.facebook.com/profile.php?id=61561542466477.

Podobne wiadomości:

do góry