• język migowy
  • BIP

Edukacja

Znaleziono wiadomości: 791.

kanał
RSS
Dzień Ziemi – z szacunkiem i uważnością
Dzień Ziemi – z szacunkiem i uważnością

Dzień Ziemi – z szacunkiem i uważnością 23/04/2025

Z lupą w ręku przyglądali się z bliska barwom lasu i jego mieszkańcom. Był też czas na doświadczanie natury na boska czy próby nasłuchiwania odgłosów przyrody w zupełnej ciszy. W Pałacu w Miechowicach trwają obchody Dnia Ziemi, a spacer po lesie był jednym z towarzyszących mu wydarzeń.

Uczniowie „Gastronomika” na Erasmusie
Uczniowie „Gastronomika” na Erasmusie

Uczniowie „Gastronomika” na Erasmusie 23/04/2025

Trzytygodniowy staż na hiszpańskiej Teneryfie rozpoczęła 10-osoba grupa uczennic  z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. To już kolejny wyjazd bytomskiej młodzieży w ramach projektu Erasmus+.

W drugi dzień świąt odwiedź wystawę kroszonek
W drugi dzień świąt odwiedź wystawę kroszonek

W drugi dzień świąt odwiedź wystawę kroszonek 20/04/2025

Jak co roku Muzeum Górnośląskie w Bytomiu zorganizowało konkurs „Górnośląskie kroszonki”, w którym biorą udział miłośnicy zdobienia jaj z województwa śląskiego. W tegorocznej, już 35. edycji konkursu wzięło udział 45 uczestników, którzy zaprezentowali 232 zachwycające urodą kroszonki. Wystawę pokonkursową w Muzeum Górnośląskim można oglądać do 30 kwietnia, jednak z okazji trwających Świąt Wielkiej Nocy

W Rozbarku święcili pokarmy w tradycyjnych stroj
W Rozbarku święcili pokarmy w tradycyjnych strojach

W Rozbarku święcili pokarmy w tradycyjnych strojach 19/04/2025

Dziś, w Wielką Sobotę, tradycyjne święcenie pokarmów odbywa się w wielu kościołach w całej Polsce. W rozbarskim kościele pw. św. Jacka od przeszło dekady ceremonia ta odbywa się w niezwykłych okolicznościach, bowiem mieszkańcy przychodzą z koszyczkami ubrani w tradycyjne stroje rozbarskie. Podobnie jak w poprzednich latach kościół św. Jacka wypełnił się dzisiaj, 19 kwietnia wiernymi, którzy święcili swoje potrawy w

XII Wojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarskiej
XII Wojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarskiej

XII Wojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarskiej 16/04/2025

Uczniowie szkół kształcących w zawodzie technika hotelarstwa wzięli  udział w Konkursie Wiedzy Hotelarskiej zorganizowanym już po raz 12. przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.

Młodzieżowe zatargi z teatrem
Młodzieżowe zatargi z teatrem

Młodzieżowe zatargi z teatrem 15/04/2025

Za nami XX Ogólnopolski Festiwal Teatralny Młodzieżowe Zatargi z Teatrem, na którym nasze miasto reprezentował Teatr Strefa 51, działający przy II Liceum Ogólnokształcącym. Z Bolesławca, gdzie odbyła się impreza, młodzi artyści przywieźli nagrodę i wyróżnienie.

Uczennice ZST w finale olimpiady
Uczennice ZST w finale olimpiady

Uczennice ZST w finale olimpiady 15/04/2025

Do Warszawy zaproszonych zostało 25 najlepszych szkół z całej Polski wyłonionych w etapie szkolnym, który odbył się w październiku 2024 roku. Wówczas dla uczennic bytomskiej szkoły rozpoczęły się intensywne przygotowania do finału w Warszawie.

SP 38 uczciła 1000-lecie koronacji Chrobrego
SP 38 uczciła 1000-lecie koronacji Chrobrego

SP 38 uczciła 1000-lecie koronacji Chrobrego 11/04/2025

Tysiąclecie koronacji Bolesława Chrobrego na króla Polski, uczciła Szkoła Podstawowa nr 38 w Suchej Górze, organizując konkurs historyczny dla uczniów siódmych i ósmych klas szkół podstawowych. W  czwartek, 10 kwietnia z laureatami spotkał się prezydent Mariusz Wołosz.

Znamy najlepszych szachistów. Za nami szachowy tu
Znamy najlepszych szachistów. Za nami szachowy turniej „Wesoły Skoczek”

Znamy najlepszych szachistów. Za nami szachowy turniej „Wesoły Skoczek” 11/04/2025

118 szachistów z 13 szkół z województwa śląskiego wzięło udział w VII Wojewódzkim Międzyszkolnym Turnieju Szachowym „Wesoły Skoczek”, który rozegrany został 10 kwietnia w Szkole Podstawowej nr 46 im. Bractwa Kurkowego Grodu Bytomskiego. Drużynowo zwyciężył zespół z Żor, a tuż za nim uplasowały się drużyny z Tych i Bytomia.

Wokół edukacji i hotelarstwa
Wokół edukacji i hotelarstwa

Wokół edukacji i hotelarstwa 9/04/2025

Kierunek rozwoju współpracy między sektorem edukacyjnym a przedsiębiorstwami z branży hotelarskiej, był jednym z wiodących tematów konferencji zorganizowanej przez Izbę Gospodarczą Hotelarstwa Polskiego. Wzięli w niej udział przedstawiciele Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich.

do góry