Po maszkiety na dzielnię
24 Marca 2025Łagiewniki to jedna z tych dzielnic Bytomia, gdzie czas płynie wolniej. To także miejsce, gdzie wychowała się i spełniła swoje marzenia o własnej firmie Patrycja Kałuża, właścicielka rzemieślniczej piekarni-cukierni o przewrotnej nazwie Coś Dobrego Na Dzielni przy ul. Armii Krajowej 25.
Zanim zdecydowała się otworzyć swój własny lokal, z niejednego pieca jadła chleb. Pracowała w dużej firmie z branży kawowej, następnie pięła się po szczeblach kariery w korporacji sektora beauty. A w głowie kiełkowała myśl, by pójść w gastronomię i stworzyć miejsce inne niż wszystkie.
– Praca w korporacji gasiła mój zapał i kiedy w pandemii rozstałam się z pracodawcą, pomyślałam – teraz albo nigdy. Ponieważ w Łagiewnikach, gdzie mieszkam od dziecka, brakowało miejsca, w którym można usiąść przy kawie i ciastku, oczywiste było, że to właśnie tu otworzę swój lokal – opowiada Patrycja Kałuża, właścicielka Coś Dobrego na Dzielni.
Latem Coś Dobrego Na Dzielni obchodzić będzie trzy lata działalności. Jak wspomina pani Patrycja, na początku był strach i obawy, bo stary familok na uboczu to dość nieoczywista lokalizacja.
– Na szczęście miałam wokół siebie ludzi, którzy od początku wierzyli w ten projekt. Bardzo mnie wspiera i pomaga na wielu płaszczyznach mój narzeczony, mimo że na co dzień prowadzi swoją własną firmę – mówi pani Patrycja.
Drożdże pani Jadzi i pierwszy chleb
Odwiedzając rzemieślniczą piekarnię w Łagiewnikach aż trudno uwierzyć, że właścicielka CDND wypiekiem chleba zajęła się właściwie przez przypadek. Kto piekł ten wie, że w czasie pandemii był duży problem z dostępnością drożdży.
– Któregoś razu koleżanka poprosiła mnie żebym kupiła jej drożdże. Pani Jadzia, którą znam od dziecka, a która prowadzi po sąsiedzku sklep spożywczy, sprzedała mi cały blok. Ponieważ nie chciałam wyrzucać reszty, upiekłam pierwszy w życiu chleb. I przepadłam – uśmiecha się Patrycja Kałuża.
Zanim pani Patrycja dojrzała do decyzji o produkcji rzemieślniczego pieczywa, jeździła po całym kraju na szkolenia, warsztaty piekarnicze. Pochłaniała też specjalistyczną literaturę, a nad ranem, gdy cały dom jeszcze spał, piekła chleby.
Lato pod znakiem jagodzianki
Są „Na Dzielni” takie wyroby, które zasłużyły już na miano kultowych. To między innymi bajgle, rollsy, chleby z dodatkami w ciekawych połączeniach smakowych, na przykład z pomidorami i fetą, a także kardashianki czyli cynamonowo-kardamonowe drożdżówki z korzennym syropem własnej produkcji.
Dużym zainteresowaniem klientek i klientów cieszy się też foccacia, a w sezonie letnim furorę robią jagodzianki ze świeżymi owocami i kruszonką. Załoga CDND śledzi cukiernicze trendy.
– Mamy w ofercie serniki, tarty i brownie na bazie popularnej ostatnio dubajskiej czekolady. Niedawno pojawiła się beza kawowa, która także ma swoich wiernych fanów. Wiele tych słodkości to efekt eksperymentów, na które coraz bardziej otwiera się cały nasz zespół – mówi Patrycja Kałuża.
Co ciekawe, dla „Dzielni” piecze także mama pani Patrycji. Co tydzień można tam kupić ciasto Babci Marysi, a w okresie świąt Bożego Narodzenia pani Maria przygotowuje tradycyjne makówki i moczkę.
Więcej przestrzeni – więcej pyszności
Patrycja Kałuża nie spoczywa na laurach – w styczniu wykupiła i remontuje sąsiadujący ze swoją piekarnią-cukiernią lokal, w którym planuje rozszerzyć produkcję.
– Marzyłam o tym, by dać sobie przestrzeń do pracy, zwłaszcza, że rozrosła się nasza słodka oferta. Mam w głowie mnóstwo planów i pomysłów, ale jeszcze nie chce wszystkich zdradzać – mówi pani Patrycja.
Ofertę Coś Dobrego Na Dzielni można znaleźć na funpage’u: https://www.facebook.com/cosdobregonadzielni/.
Podobne wiadomości:
- Ruszyła warta prawie 10,7 mln zł przebudowa ulicy Cyryla i Metodego w Łagiewnikach 2025-03-28
- Prezydent Mariusz Wołosz spotkał się z mieszkańcami Łagiewnik 2025-02-04
- Remont basenu w Szkole Podstawowej nr 28 w Łagiewnikach na finiszu 2025-01-29
- Ruszyły prace rozbiórkowe na terenie basenu w Szkole Podstawowej nr 28 w Łagiewnikach 2024-07-25
- Przebudowa chodników trwa. Ruszyły prace na ul. Królowej Jadwigi 2024-06-12
- Najlepsi kucharze na Śląsku w Parku Amendy 2024-06-02
- 7,9 mln zł dofinansowania z GZM na realizację sześciu inwestycji 2024-03-21
- 5 mln zł na remont basenu w Szkole Podstawowej nr 28 2024-03-20
- Uwaga pasażerowie! Od 3 lutego zmiany w kursowaniu tramwajów 2024-02-01
- Prezydent Bytomia spotkał się z mieszkańcami Łagiewnik 2024-01-09