Pasja, prestiż, profesjonalizm
28 Maja 2021Chcesz planować i wdrażać programy profilaktyczne oraz skutecznie identyfikować ryzyko zdrowotne? Interesujesz się epidemiologią, BHP, higieną dentystyczną, dietetyką lub zarządzaniem w ochronie zdrowia? Trwa nabór na studia na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Bytomski Wydział SUM kształci od niemal 20 lat na kierunkach: Zdrowie Publiczne, Dietetyka i Zarządzanie Ryzykiem Zdrowotnym. Na strukturę organizacyjną bytomskiej uczelni składa się 12 jednostek naukowo-dydaktycznych z wysoko wykwalifikowaną kadrą akademicką.
- Obecnie kształcimy ok. 600 studentów na wszystkich kierunkach. Najwięcej studentów liczy kierunek Dietetyka, jest to ponad 360 osób na studiach licencjackich oraz ponad 120 na magisterskich. Na pozostałych kierunkach, czyli Zdrowiu Publicznym i Zarządzaniu Ryzykiem Zdrowotnym - ok. 120 osób - mówi dr n. o zdr. Mateusz Grajek, specjalista zdrowia publicznego, pracownik Zakładu Zdrowia Publicznego SUM.
Praca po SUM-ie
W proces kształcenia włączani są także pracownicy instytucji prowadzących praktyki. Co roku bytomską uczelnię opuszcza około 250 absolwentów, którzy znajdują zatrudnienie m.in. w instytucjach ochrony zdrowia, ale również w stacjach sanitarno-epidemiologicznych, placówkach oświatowych lub zakładają własny biznes.
- Wielu naszych absolwentów z powodzeniem odnalazło swoją drogę na rynku pracy. Absolwenci dietetyki głównie rozwijają swoje pasje we własnych gabinetach dietetycznych i w branży szkoleniowej. Mamy również swoich absolwentów w takich instytucjach jak NFZ, centra onkologii, placówki monitorowania badań klinicznych - mówi dr n. o zdr. Mateusz Grajek.
Tajniki nauk o zdrowiu
- Na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu prowadzone jest kształcenie specjalistów z zakresu Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Zarządzania Ryzykiem Zdrowotnym. Są to osoby posiadające pogłębioną wiedzę z zakresu identyfikacji zagrożeń zdrowotnych, eliminacji czynników ryzyka chorób, a przede wszystkim są to promotorzy zdrowego stylu życia - mówi dr n. o zdr. Mateusz Grajek.
Studenci mają do swojej dyspozycji nowoczesne zaplecze dydaktyczne Wydziału, w postaci sal wykładowych, ćwiczeniowych, laboratoriów i pracowni technologicznych,zarówno w siedzibie głównej w Bytomiu, jak i na terenie kampusu SUM w Zabrzu i szpitali klinicznych SUM.
Na kierunkach Zdrowie Publiczne i Dietetyka kształcenie odbywa się w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym. Z kolei studenci, którzy wybiorą Zarządzanie Ryzykiem Zdrowotnym będą studiować w trybie piątkowo-sobotnim. Ten atrakcyjny z punktu widzenia osób pracujących tryb dostępny jest również dla drugiego stopnia studiów z zakresu Zdrowia Publicznego.
Od licencji po doktora
Każdy z kierunków przewiduje dwustopniową ścieżkę edukacji i daje możliwość dalszego kształcenia w szkole doktorskiej.
Po ukończeniu studiów pierwszego stopnia absolwent otrzymuje tytuł licencjata, a po zakończeniu kształcenia na studiach drugiego stopnia absolwent otrzymuje tytuł magistra. Studenci mają prawo wyboru jednej z licznych specjalności zarówno podczas studiów pierwszego, jak i drugiego stopnia na wszystkich kierunkach studiów.
Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach posiada również szeroką ofertę studiów podyplomowych.
Terminarz rekrutacji:
- 30.04.2021 - 07.07.2021 - studia stacjonarne I stopnia
- 15.07.2021 - 31.08.2021 - studia niestacjonarne I stopnia
- 19.07.2021 - 31.08.2021 - studia stacjonarne II stopnia
- 19.07.2021 - 31.08.2021 - Studia niestacjonarne II stopnia
*terminy dotyczące rejestracji elektronicznej na studia, wniesienia opłaty rekrutacyjnej i uzupełnienia wyników matur/średniej ze studiów licencjackich.
Więcej informacji o rekrutacji na: https://kandydat.sum.edu.pl