Choose language:

Witamy na stronach internetowych miasta Bytom
18 stycznia 2019, Piotr, Malgorzata

Mapa miasta Kontakt Dla mediów Druki Związek Subregionu Centralnego

Żałoba narodowa po śmierci prezydenta Pawła Adamowicza

Pogrzeb prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza odbędzie się w sobotę, 19 stycznia. Zgodnie z decyzją Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej od piątku, 18 stycznia od godziny 17.00, do soboty, 19 stycznia do godziny 19.00 w kraju będzie obowiązywać żałoba narodowa.

Bytomianie uczcili pamięć Pawła Adamowicza

Minutą ciszy bytomianie uczcili dzisiaj, 15 stycznia pamięć zmarłego wczoraj Pawła Adamowicza. Wielu mieszkańców w milczeniu zapaliło znicze i modliło się za prezydenta Gdańska. Przypomnijmy, że w niedzielę, 13 stycznia doszło do brutalnego ataku na Pawła Adamowicza, w wyniku którego kilkanaście godzin później zmarł.

Rekordowy finał w Bytomiu

W minioną niedzielę, już po raz 27. Bytom i cała Polska, pokazali, że warto pomagać. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w tym roku w naszym mieście obfitował w wiele atrakcji.

JAKOŚĆ POWIETRZA

Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej to system stron internetowych służący powszechnemu i bezpłatnemu dostępowi do informacji publicznej.

Zawarcie małżeństwa przed kierownikiem usc.

Zawarcie małżeństwa przed kierownikiem usc.
Przyjęcie oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński

Referat Małżeństw - Izabela Haberla (główny specjalista), Dominika Chryst (starszy specjalista)
I piętro, pokój 5
Przyjmowanie klientów w każdy poniedziałek, wtorek i czwartek.
tel. 32 77 98 609, 32 77 98 614
e - mail: ihaberla@um.bytom.pl
                dchryst@um.bytom.pl

Wymagane dokumenty:

• dowód osobisty (do wglądu),

• w przypadku obcokrajowców:
    1. Odpis aktu urodzenia wraz z jego tłumaczeniem na język polski, dokonanym przez tłumacza przysięgłego.
    2. Zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa wydane przez uprawnione w danym kraju organy lub konsulów wraz z jego tłumaczeniem na język polski, dokonanym przez tłumacza przysięgłego lub postanowienie sądu rejonowego zwalniające z obowiązku przedłożenia tego zaświadczenia kierownikowi usc.
    3. Poświadczenie zameldowania.
    4. Dokument tożsamości.

Opłata skarbowa:
za sporządzenie aktu - 84 zł.

Termin załatwiania sprawy:
Czas oczekiwania na zawarcie małżeństwa wynosi co najmniej jeden miesiąc (w myśl art. 4 ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy Dz.U 2012, poz. 788).
Z ważnych powodów, na wniosek zainteresowanych kierownik usc może zezwolić na skrócenie ustawowego terminu do zawarcia małżeństwa (w myśl art. 4 ustawy Kodeks rodzinny i opiekuńczy Dz.U. 2012, poz. 788).

Opłata skarbowa:
za wydanie zezwolenia - 39 zł.

Uwaga: za dni zwyczajowo przyjęte jako najdogodniejsze do zawierania związków małżeńskich uznajemy środy i soboty - jednak ze względu na istotne powody związek małżeński może być zawarty również w innym dniu za wyjątkiem niedziel i świąt.

Podstawa prawna:
- Ustawa o aktach stanu cywilnego, z dnia 28.11.2014 roku (Dz.U. 2014, poz. 1741).
- Kodeks rodzinny i opiekuńczy, z dnia 25.02.1964 roku (Dz.U. 2012, poz. 788).

Formularz wniosku:
Zapewnienie o braku okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa (jako forma wniosku) składane jest i podpisywane przez osoby zamierzające zawrzeć związek małżeński przed kierownikiem lub zastępcą kierownika usc.

UWAGA
Po zmianie nazwiska, w wyniku zawarcia związku małżeńskiego, osoba której zmiana dotyczy, jest zobowiązana w terminie 14 dni od dnia sporządzenia aktu małżeństwa do wystąpienia z wnioskiem o zmianę dowodu osobistego (na podstawie art. 46 ust. 1 pkt 2, z dnia 07.12.2012 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych oraz niektórych innych ustaw - Dz. U. 2012 pozycja 1407 z dnia 31.12.2012).

W przypadku, nie dopełnienia tego obowiązku, dotychczasowy dowód osobisty zostanie unieważniony po upływie 3 miesięcy, a dla osób zamieszkałych za granicą po upływie 4 miesięcy.

1225204022.jpg  1225204027.jpg  1225204036.jpg 1225205239.jpg