Choose language:

Witamy na stronach internetowych miasta Bytom
12 grudnia 2018, Joanna, Aleksandra, Dagmara

Mapa miasta Kontakt Dla mediów Druki Związek Subregionu Centralnego

Chcesz wiedzieć co się dzieje w mieście? Zajrzyj do kalendarza imprez miejskich

Szczegółowy kalendarz imprez i wydarzeń miejskich, jakie odbywają się w Bytomiu dostępny jest już w zakładce „Kultura” i „Sport” na miejskiej stronie internetowej. W kalendarzu znajdziecie nie tylko gdzie i kiedy odbywa się interesująca Was impreza, ale również jej organizatora.

Ośrodek Sportu i Rekreacji w Bytomiu

Bytom jest miastem, w którego dziejach złotymi literami zapisały się liczne zwycięstwa bytomskich sportowców. Na kartach historii miasta nie brak sukcesów m.in. w piłce nożnej, hokeju, judo, tenisie stołowym, a także tych najnowszych – sukcesów na ringu bokserskim czy lekkoatletycznych.

Oświadczenie spółki Bytomski Sport Sp. z o.o. z 3 grudnia

Oświadczenie spółki Bytomski Sport Sp. z o.o. z 3 grudnia Data publikacji: 3 grudnia 2018

3 grudnia 2018 r. do spółki Bytomski Sport wpłynęło oświadczenie o odstąpieniu od umowy dotyczącej realizacji modernizacji stadionu piłkarskiego im. E. Szymkowiaka przy ul. Olimpijskiej w Bytomiu przekazane przez generalnego wykonawcę spółkę S-Sport Sp. z o.o.

Po objęciu funkcji przez nowego prezesa Bytomskiego Sportu – 30 listopada 2018 r. – okazało się, że 29 października 2018 r. były prezes Zbigniew Cieńciała zawarł aneks do umowy z generalnym wykonawcą „Modernizacji istniejącego stadionu piłkarskiego im. E. Szymkowiaka przy ul. Olimpijskiej w Bytomiu”.  Treść tego aneksu była utrzymywana w tajemnicy przed pracownikami spółki i Urzędu Miejskiego w Bytomiu. Z aneksu wynika, że zostały zmienione istotne postanowienia umowy dotyczące terminów realizacji przedsięwzięcia.

Tymczasem firma S-Sport Sp. z o.o. od samego początku zwlekała z wykonaniem zadań. Od początku realizacji umowy z 6 kwietnia 2018 r. wykonawca nie dotrzymywał terminów umownych. Jednocześnie zażądał od Bytomskiego Sportu przedstawienia gwarancji zapłaty.

3 grudnia 2018 r. do spółki Bytomski Sport ponownie wpłynęło oświadczenie o odstąpieniu od umowy przekazane przez generalnego wykonawcę spółkę S-Sport.

Pierwsze oświadczenie o odstąpieniu od umowy przez firmę S-Sport Sp. z o.o. wpłynęło do spółki Bytomski Sport 15 października 2018 r. Wówczas przedstawiciele wykonawcy zaprzeczyli, jakoby taki dokument do Bytomskiego Sportu został wysłany – oświadczenie wykonawcy było jednak sprzeczne z rzeczywistością.

Wobec zaistniałej sytuacji, po przeanalizowaniu dokumentów, Zarząd spółki Bytomski Sport Sp. z.o.o przedstawi plan dalszych działań. W związku z podejrzeniem działania na szkodę spółki, obecny zarząd Bytomskiego Sportu rozważa podjęcie dalszych kroków prawnych w tym zakresie.

Autor: Biuro Prasowe UM w Bytomiu
Zdjęcia: Archiwum UM Bytom