Choose language:

Witamy na stronach internetowych miasta Bytom
19 lutego 2018, Arnold, Konrad, Marceli

Mapa miasta Kontakt Dla mediów Druki Związek Subregionu Centralnego

10 mln na przebudowy bytomskich dróg

Projekty inwestycyjne z Metropolitalnego Funduszu Solidarności otrzymają dofinansowanie. Wśród miast, które skorzystają ze wsparcia jest także Bytom. Decyzję w sprawie przyznania dotacji podjęto 16 lutego podczas Zgromadzenia Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii (GZM).

Utrudnienia drogowe na ul. Katowickiej

Od 1 lutego w związku z przebudową wodociągu w ul. Katowickiej wprowadzona została tymczasowa zmiana organizacji ruchu.

Szukamy policjanta z powołania

Jeśli spotkałeś policjanta, którego zaangażowanie i profesjonalizm pomogły ci w trudnej sytuacji, zgłoś go do konkursu „Policjant z powołania”. Ruszyła właśnie kolejna edycja konkursu nad którym patronat objęli: Komendant Miejski Policji w Bytomiu inspektor Karol Fajer i prezydent Bytomia Damian Bartyla.

Aktualizacja powiadomień o stanie jakości powietrza w województwie śląskim

Odnowę rozpoczynamy od Rozbarku i Żabich Dołów

Trzy projekty na prawie 28 mln zł. Bytom startuje m.in. z realizacją projektów w ramach Obszaru Strategicznej Interwencji. Rewitalizacji Żabich Dołów i odnowie Rozbarku poświęcona została dzisiejsza /26 stycznia/ konferencja prasowa w Biurze Promocji Bytomia.

Internetowy Serwis Bytomskiej Infrastruktury Informacji Przestrzennej

BIIP w szerokim znaczeniu obejmuje elementy oprogramowania, sprzęt, zasoby ludzkie i finansowe oraz procedury postępowania dotyczące wykorzystywania gromadzonych w urzędzie danych opisujących przestrzeń Bytomia.

Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej to system stron internetowych służący powszechnemu i bezpłatnemu dostępowi do informacji publicznej.

Oświadczenie Prezydenta Bytomia

Oświadczenie Prezydenta Bytomia Data publikacji: 11 września 2017

W związku z bulwersującą i skandaliczną sytuacją, do której doszło podczas  ostatniej sesji Rady Miejskiej, chciałbym w stanowczy sposób podkreślić mój sprzeciw  wobec tego typu działań. Chciałbym podziękować Policji za podjęcie szybkiej interwencji w celu wyjaśnienia tej sprawy i ukarania winnych.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem prowadzenia polityki opartej na "hakach", teczkach, stosowaniu nieczystych zagrań i dyskredytacji przeciwników. Dyskurs polityczny powinien odbywać się na poziomie argumentów, programów i rozwiązań służących społeczności. Oświadczam, że nie wiem kto kogo podsłuchiwał, jaka jest treść nagrań, komu i czemu miały one służyć. Wszelkie wypowiedzi, które sugerują związek nagrań z moją osobą i mojego środowiska są kłamstwem i wielkim  nadużyciem.

Podejmę względem osób kreujących takie opinie  wszelkie kroki prawne. Nie jest też prawdą, ze nie podjąłem żadnych działań w związku z tzw. „aferą podsłuchową". Nakazałem sprawdzić  pomieszczenie, w którym odbywają się posiedzenia komisji Rady Miejskiej oraz pokoje najważniejszych urzędników  bytomskiego magistratu. W żadnym z nich nie znajdowały się urządzenia do rejestracji dźwięku i obrazu. Niestety w związku z rozwojem techniki  jesteśmy każdego dnia narażeni na tego typu działania, a ochrona przed nimi jest bardzo trudna, wręcz niemożliwa.

Chciałbym również podkreślić, że z pokorą i spokojem podchodzę do decyzji, którą podjęli radni w sprawie referendum, mimo iż uważam, że ma ona charakter polityczny, a nie merytoryczny. Zapewniam, że dopóki posiadam mandat wyborczy udzielony przez Bytomian, każdego dnia będę się skupiał na pracy służącej rozwojowi miasta i budowaniu jego pozycji w regionie.

Prezydent Bytomia,
Damian Bartyla