Choose language:

Witamy na stronach internetowych miasta Bytom
21 września 2018, Hipolit, Mateusz, Daria

Mapa miasta Kontakt Dla mediów Druki Związek Subregionu Centralnego

Gratka dla miłośników tramwajów

Wystawa taboru tramwajowego, nauka jazdy tramwajem z instruktorem, pokaz podnoszenia wagonu tramwajowego, występy artystyczne oraz możliwość zwiedzania zajezdni. To tylko nieliczne atrakcje, jakie czekają na wszystkich 22 września z okazji 50-lecia zajezdni tramwajowej w Bytomiu – Stroszku.

800 nowych mieszkań powstanie w Bytomiu

Budowę ponad 800 nowych mieszkań w Bytomiu zapowiedział podczas konferencji prasowej prezydent Damian Bartyla.

Aktualizacja powiadomień o stanie jakości powietrza w województwie śląskim

Szkody górnicze - wnioski o dokonanie napraw

Przekazujemy informacje pomocne przy ubieganiu się o naprawę szkód górniczych.

Internetowy Serwis Bytomskiej Infrastruktury Informacji Przestrzennej

BIIP w szerokim znaczeniu obejmuje elementy oprogramowania, sprzęt, zasoby ludzkie i finansowe oraz procedury postępowania dotyczące wykorzystywania gromadzonych w urzędzie danych opisujących przestrzeń Bytomia.

Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej to system stron internetowych służący powszechnemu i bezpłatnemu dostępowi do informacji publicznej.

Oświadczenie Prezydenta Bytomia

Oświadczenie Prezydenta Bytomia Data publikacji: 11 września 2017

W związku z bulwersującą i skandaliczną sytuacją, do której doszło podczas  ostatniej sesji Rady Miejskiej, chciałbym w stanowczy sposób podkreślić mój sprzeciw  wobec tego typu działań. Chciałbym podziękować Policji za podjęcie szybkiej interwencji w celu wyjaśnienia tej sprawy i ukarania winnych.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem prowadzenia polityki opartej na "hakach", teczkach, stosowaniu nieczystych zagrań i dyskredytacji przeciwników. Dyskurs polityczny powinien odbywać się na poziomie argumentów, programów i rozwiązań służących społeczności. Oświadczam, że nie wiem kto kogo podsłuchiwał, jaka jest treść nagrań, komu i czemu miały one służyć. Wszelkie wypowiedzi, które sugerują związek nagrań z moją osobą i mojego środowiska są kłamstwem i wielkim  nadużyciem.

Podejmę względem osób kreujących takie opinie  wszelkie kroki prawne. Nie jest też prawdą, ze nie podjąłem żadnych działań w związku z tzw. „aferą podsłuchową". Nakazałem sprawdzić  pomieszczenie, w którym odbywają się posiedzenia komisji Rady Miejskiej oraz pokoje najważniejszych urzędników  bytomskiego magistratu. W żadnym z nich nie znajdowały się urządzenia do rejestracji dźwięku i obrazu. Niestety w związku z rozwojem techniki  jesteśmy każdego dnia narażeni na tego typu działania, a ochrona przed nimi jest bardzo trudna, wręcz niemożliwa.

Chciałbym również podkreślić, że z pokorą i spokojem podchodzę do decyzji, którą podjęli radni w sprawie referendum, mimo iż uważam, że ma ona charakter polityczny, a nie merytoryczny. Zapewniam, że dopóki posiadam mandat wyborczy udzielony przez Bytomian, każdego dnia będę się skupiał na pracy służącej rozwojowi miasta i budowaniu jego pozycji w regionie.

Prezydent Bytomia,
Damian Bartyla