Choose language:

Witamy na stronach internetowych miasta Bytom
24 września 2017, Dora, Gerard, Teodor

Mapa miasta Kontakt Dla mediów Druki Związek Subregionu Centralnego

Aktualizacja powiadomień o stanie jakości powietrza w województwie śląskim

Rodzina na zakręcie. Będzie kolejna kampania w Bytomiu

Bytom przygotowuje się do drugiej odsłony projektu „Drogowskaz dla rodzin” dotyczącego przeciwdziałaniu przemocy wobec dzieci. Tym razem duży nacisk położony będzie na budowanie relacji pomiędzy opiekunami w rodzinach.

Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej to system stron internetowych służący powszechnemu i bezpłatnemu dostępowi do informacji publicznej.

Internetowy Serwis Bytomskiej Infrastruktury Informacji Przestrzennej

BIIP w szerokim znaczeniu obejmuje elementy oprogramowania, sprzęt, zasoby ludzkie i finansowe oraz procedury postępowania dotyczące wykorzystywania gromadzonych w urzędzie danych opisujących przestrzeń Bytomia.

Oświadczenie Prezydenta Bytomia

Oświadczenie Prezydenta Bytomia Data publikacji: 11 września 2017

W związku z bulwersującą i skandaliczną sytuacją, do której doszło podczas  ostatniej sesji Rady Miejskiej, chciałbym w stanowczy sposób podkreślić mój sprzeciw  wobec tego typu działań. Chciałbym podziękować Policji za podjęcie szybkiej interwencji w celu wyjaśnienia tej sprawy i ukarania winnych.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem prowadzenia polityki opartej na "hakach", teczkach, stosowaniu nieczystych zagrań i dyskredytacji przeciwników. Dyskurs polityczny powinien odbywać się na poziomie argumentów, programów i rozwiązań służących społeczności. Oświadczam, że nie wiem kto kogo podsłuchiwał, jaka jest treść nagrań, komu i czemu miały one służyć. Wszelkie wypowiedzi, które sugerują związek nagrań z moją osobą i mojego środowiska są kłamstwem i wielkim  nadużyciem.

Podejmę względem osób kreujących takie opinie  wszelkie kroki prawne. Nie jest też prawdą, ze nie podjąłem żadnych działań w związku z tzw. „aferą podsłuchową". Nakazałem sprawdzić  pomieszczenie, w którym odbywają się posiedzenia komisji Rady Miejskiej oraz pokoje najważniejszych urzędników  bytomskiego magistratu. W żadnym z nich nie znajdowały się urządzenia do rejestracji dźwięku i obrazu. Niestety w związku z rozwojem techniki  jesteśmy każdego dnia narażeni na tego typu działania, a ochrona przed nimi jest bardzo trudna, wręcz niemożliwa.

Chciałbym również podkreślić, że z pokorą i spokojem podchodzę do decyzji, którą podjęli radni w sprawie referendum, mimo iż uważam, że ma ona charakter polityczny, a nie merytoryczny. Zapewniam, że dopóki posiadam mandat wyborczy udzielony przez Bytomian, każdego dnia będę się skupiał na pracy służącej rozwojowi miasta i budowaniu jego pozycji w regionie.

Prezydent Bytomia,
Damian Bartyla