Choose language:

Witamy na stronach internetowych miasta Bytom
23 stycznia 2018, Maria, Ildefons, Rajmund

Mapa miasta Kontakt Dla mediów Druki Związek Subregionu Centralnego

Metropolia - od 1 stycznia wspólne bilety i większa elastyczność podróżowania

Wspólne bilety jednorazowe oraz darmowe przejazdy dla dzieci i młodzieży do 16 lat. To dwie najważniejsze zmiany, integrujące taryfy KZK GOP, MZK Tychy i MZKP Tarnowskie Góry, które weszły w życie 1 stycznia 2018 roku.

Aktualizacja powiadomień o stanie jakości powietrza w województwie śląskim


Internetowy Serwis Bytomskiej Infrastruktury Informacji Przestrzennej

BIIP w szerokim znaczeniu obejmuje elementy oprogramowania, sprzęt, zasoby ludzkie i finansowe oraz procedury postępowania dotyczące wykorzystywania gromadzonych w urzędzie danych opisujących przestrzeń Bytomia.

Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej to system stron internetowych służący powszechnemu i bezpłatnemu dostępowi do informacji publicznej.

Czajmen z Bytomia laureatem tegorocznego TMC w Krakowie

Czajmen z Bytomia laureatem tegorocznego TMC w Krakowie Data publikacji: 14 czerwca 2016



Mówiąc o kulturze parzenia i picia herbaty niewtajemniczonym na myśl nasuwa się Kraj Kwitnącej Wiśni czy dalekie Chiny. Tymczasem doskonałej herbaty można się napić w Bytomiu. Parzy ją Maciej Kalisz, tegoroczny laureat Tea Master Cup Polska 2016.

Maciej Kalisz, bytomianin, z narzeczoną prowadzi w Bytomiu herbaciarnię, którą z pewnością zna każdy miłośnik tego trunku. On sam, choć z zawodu fizjoterapeuta, zdecydował się związać swoje życie zawodowe z prowadzeniem herbaciarni.

Jestem szczęściarzem, że moja praca to też moje hobby. W ciągu ostatnich 10 lat przeczytałem chyba wszystkie książki wydane w Polsce związane z tą tematyką. Dopiero startując w konkursie, po raz pierwszy miałem okazję sprawdzić swoją wiedzę – mówi Maciej Kalisz, współwłaściciel herbaciarni.

Do udziału w Tea Masters Cup Poland 2016, które zorganizowano w ramach targów Tea & Coffee World Cup 2016 w Krakowie, namówiła bytomskiego czajmena znajoma, Anna Brożyna, autorka bloga „Piewcy teiny”. Z kolei w same przygotowania do konkursu zaangażowali się najbliżsi Maćka.

Niezwykły konkurs, w którym brało udział 19 osób, podzielono na trzy kategorie: parzenie herbaty, rozpoznawanie herbat i łączenie smaku herbaty z daniem kulinarnym. Kalisz startował w dwóch ostatnich. Wywalczył 3 miejsce degustując, a następnie rozpoznając rodzaje herbaty.

Międzynarodowy skład sędziowski zaprezentował dziesięć herbat. Zadanie było trudne, bo wszystkie zaparzone herbaty były czarne, niemal identyczne w smaku. Naszym zadaniem było opisanie i zapamiętanie ich smaku – mówi Maciej Kalisz. Udało mi się tę niełatwą herbacianą zagadkę rozwiązać – dodaje.

Czajmeni i czajownice (określenia te pochodzą od czeskiego słowa czaj, czyli herbata) nie zamykają się tylko w czterech ścianach herbaciarni przy Rycerskiej. Kulturą picia herbaty dzielą się z innymi, organizując wykłady poświęcone m.in. tajemnicom herbaty czy degustacje orientalnych naparów.

Jesteśmy z Bytomia, lubimy to miasto z wszystkimi jego wadami i zaletami. Poprzez nasze działania, chcemy dołożyć cegiełkę w budowaniu pozytywnego wizerunku tego miasta. Otwieramy się nie tylko na smakoszy herbaty, ale też na tych, którzy z różnych względów do nas nie przyjdą: na podopiecznych domów pomocy społecznej czy organizacje pozarządowe działające np. na rzecz trudnej młodzieży – mówi Maciej Kalisz.

Do herbaciarni przy Rycerskiej na warsztaty przychodzą też dzieci ze szkoły specjalnej, chętnie przesiadują tu studenci Uniwersytetu Trzeciego Wieku czy przyjeżdżający do Bytomia artyści.

Więcej o imprezach organizowanych w bytomskiej herbaciarni, znajdziesz na profilu FB.

 

Autor: AK
Zdjęcia: FB Herbaciarni Herbata

Nasz serwis używa informacji zapisanych za pomocą cookies w celach statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej na stronie polityka prywatności.