Choose language:

Witamy na stronach internetowych miasta Bytom
11 grudnia 2017, Waldemar, Damazy

Mapa miasta Kontakt Dla mediów Druki Związek Subregionu Centralnego

Muzeum Górnośląskie w Bytomiu

Ponad stuletnia historia Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu, jak również jego okazałe zbiory to najlepsza wizytówka dla instytucji, która od lat gromadzi i udostępnia zwiedzającym eksponaty archeologiczne, etnograficzne, przyrodnicze, dokumenty historyczne oraz wysokiej rangi dzieła sztuki.

Bytomski Teatr Tańca i Ruchu Rozbark

Podstawową misją i założeniem instytucji artystycznej jest tworzenie i propagowanie sztuki tańca współczesnego, wzbogaconego o inne formy sztuki ruchu (jak pantomima, balet klasyczny, taniec uliczny itp.).

Centrum Sztuki Współczesnej Kronika

Kronika to centrum sztuki współczesnej zajmujące się eksplorowaniem związków pomiędzy współczesną teorią i praktyką artystyczną a muzyką, polityką i naukami spoełczymi, edukacją, teatrem, filmem, alternatywną turystyką, dizajnem i architekturą.

Opera Śląska

Dorobek bytomskiej Opery to ponad 260 premier oper, operetek i baletów, w tym wiele pozycji prapremierowych. W repertuarze utrzymuje się ok. 30 tytułów.

Bytomskie Centrum Kultury

Pragniemy, aby kultura w naszym mieście stanowiła nie tylko atrakcyjną formę spędzania czasu wolnego, ale przemiany w kierunku odrodzenia się Bytomia w sektorze kultury.

Więcej kultury, proszę!

Zapraszamy do regularnego śledzenia i aktywnego korzystania z portalu kulturalnybytom.pl, który jest częścią projektu System Informacji Kulturalnej Bytomia. Znajdziemy na nim przejrzysty kalendarz z opisem imprez odbywających się w naszym mieście.

Bigos w muzeum

Bigos w muzeum Data publikacji: 3 lutego 2014



Drugie spotkanie z cyklu Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze poświęcone zostanie... dziejom bigosu w literaturze. W środę, 5 lutego uczestnicy spotkania dowiedzą się m.in. czym różni się bigos od bigosowania, jak z bigoska wyrósł bigos i skąd się wzięło wyrażenie bigos z wiwatem.

Oprócz rozważań o historii tej na wskroś polskiej potrawy, jej nazewnictwa, obecności w poezji i prozie, dziejów konotacji słowa bigos, na zainteresowanych czekają fragmenty utworów i wiele ciekawostek. Początek o 18.00 w filii Muzeum Górnośląskiego.

Z kolei dla pasjonatów kuchni śląskiej przygotowano spotkanie poświęcone kopie ornontowickiej – przysmakowi, który został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i nieustannie wygrywa kolejne konkursy kulinarne.

Pokaz kulinarny połączony z degustacją odbędzie się w piątek, 7 lutego o 17.00 w gmachu przy ul. Korfantego.


Autor: AK
Zdjęcia: "Kiszenie kapusty" Stefana Juraszka, zdjęcie ze zbiorów MGB Praca ze zbiorów MGB (

Nasz serwis używa informacji zapisanych za pomocą cookies w celach statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej na stronie polityka prywatności.