Choose language:

Witamy na stronach internetowych miasta Bytom
18 października 2017, Juliana, Łukasza, Bogumila

Mapa miasta Kontakt Dla mediów Druki Związek Subregionu Centralnego

Śląskie smaki, śląskie wice. Zapraszamy na Biesiadę Rozbarską

Miłośników dobrej zabawy zapraszamy na pięciogodzinny maraton ze śląskim humorem, śląską kuchnią oraz wieloma innymi atrakcjami. Już 20 października we wnętrzu zrewitalizowanej Cechowni byłej KWK Rozbark odbędzie się kolejna Biesiada Rozbarska.

Bytomski Teatr Tańca i Ruchu Rozbark

Podstawową misją i założeniem instytucji artystycznej jest tworzenie i propagowanie sztuki tańca współczesnego, wzbogaconego o inne formy sztuki ruchu (jak pantomima, balet klasyczny, taniec uliczny itp.).

Centrum Sztuki Współczesnej Kronika

Kronika to centrum sztuki współczesnej zajmujące się eksplorowaniem związków pomiędzy współczesną teorią i praktyką artystyczną a muzyką, polityką i naukami spoełczymi, edukacją, teatrem, filmem, alternatywną turystyką, dizajnem i architekturą.

Opera Śląska

Dorobek bytomskiej Opery to ponad 260 premier oper, operetek i baletów, w tym wiele pozycji prapremierowych. W repertuarze utrzymuje się ok. 30 tytułów.

Bytomskie Centrum Kultury

Pragniemy, aby kultura w naszym mieście stanowiła nie tylko atrakcyjną formę spędzania czasu wolnego, ale przemiany w kierunku odrodzenia się Bytomia w sektorze kultury.

Więcej kultury, proszę!

Zapraszamy do regularnego śledzenia i aktywnego korzystania z portalu kulturalnybytom.pl, który jest częścią projektu System Informacji Kulturalnej Bytomia. Znajdziemy na nim przejrzysty kalendarz z opisem imprez odbywających się w naszym mieście.

Bigos w muzeum

Bigos w muzeum Data publikacji: 3 lutego 2014



Drugie spotkanie z cyklu Literatura w kuchni. Kuchnia w literaturze poświęcone zostanie... dziejom bigosu w literaturze. W środę, 5 lutego uczestnicy spotkania dowiedzą się m.in. czym różni się bigos od bigosowania, jak z bigoska wyrósł bigos i skąd się wzięło wyrażenie bigos z wiwatem.

Oprócz rozważań o historii tej na wskroś polskiej potrawy, jej nazewnictwa, obecności w poezji i prozie, dziejów konotacji słowa bigos, na zainteresowanych czekają fragmenty utworów i wiele ciekawostek. Początek o 18.00 w filii Muzeum Górnośląskiego.

Z kolei dla pasjonatów kuchni śląskiej przygotowano spotkanie poświęcone kopie ornontowickiej – przysmakowi, który został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i nieustannie wygrywa kolejne konkursy kulinarne.

Pokaz kulinarny połączony z degustacją odbędzie się w piątek, 7 lutego o 17.00 w gmachu przy ul. Korfantego.


Autor: AK
Zdjęcia: "Kiszenie kapusty" Stefana Juraszka, zdjęcie ze zbiorów MGB Praca ze zbiorów MGB (

Nasz serwis używa informacji zapisanych za pomocą cookies w celach statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników.
W przeglądarce internetowej możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Dowiedz się więcej na stronie polityka prywatności.